Engineering & Environmental Control Environmental Permit and Planning Application. Recent Operations Image Gallery Public Communication Biffa Award

Biffa Award.

Local groups are actively encouraged to apply for grants from Biffa Award, a landfill communities fund established under the Landfill Tax Regulations 1996.

A number of local organisations have already benefited from grants issued by Biffa Award and we encourage others to apply.

New Herrington Green Improvement Scheme

Applicant: Square Route Group

Amount awarded: £50,000 (towards environmental improvements)

Summary: The project involved the creation of a central green area, which included a fenced off grassed area for children to play safely, paved and seating areas, planting of native trees and shrubs etc. The wider project, completed under separate funding, involved an access road and parking spaces and low level fencing to prevent vehicles crossing the community green space.

Background: The Square Root Group (SRG) is a voluntary/residents group, created in 2001 as a response to the need for environmental improvements on and around the green in New Herrington, Houghton-le-Spring. The green is common land between Lanton Terrace and Fenton Terrace, four terraced rows of former colliery homes in an ex-coal mining area, in one of the most deprived wards in Sunderland.

The green is the only area for children to play close to their homes as none of the houses have gardens and many residents also use the area to hang their washing out to dry. The roads surrounding the green were difficult for the very young or old to negotiate due to the uneven, crumbling surfaces and many potholes.


The Kepier Project

Applicant: The Kepier Trust
Amount awarded: 1) £50,000 and 2) £30,278.44 (two projects - below)
Summary: The Kepier Trust has been involved with the community for more than 80 years providing support, training and activities in its Grade II** listed building.

The building required extensive refurbishment to ensure the accommodation met the needs of its existing and future users. The Kepier Trust has received funding towards:

  • a new environmentally friendly and economical central heating system; and
  • to replace/repair windows and associated masonry.

Mezzanine heritage display and research area

Applicant: St Michaels & All Angels
Amount awarded: £50,000 (mezzanine heritage display and research area)
Summary: As the oldest building in Houghton, St Michael's is an integral part of the community's identity and continues to play a significant role in the lives of many of its members. Through the project, the PCC provided a heritage resource and research centre so that documents, artefacts, old photographs and particularly the story of Houghton can be displayed on a time line around the church, creating a facility which brings people from the wider community into the building which had previously been used mainly for religious purposes.

Cornerstones

Applicant: Chester-le-Street Methodist Church

Amount awarded: £50,000 (installation of a lift)

Summary: Chester-le-Street Methodist Church has modernised its well used premises by providing a new fully accessible hall, with lift, in order to benefit larger numbers of people participating in social and community activities - numbers using the facility are expected to increase from 1,500 to 2,025 per week over the first three years following completion. The facility is operated in partnership between church and community organisations through the management committee and the users’ forum; it also provides a venue for cultural events such as art exhibitions and public lectures. Installation of the lift enables the building and the new hall to be used to its full capacity.


Bowburn Community Centre Refurbishment

Applicant: Bowburn Community Association

Amount awarded: £50,000 (new uPVC windows and doors throughout and electrical works)

Summary: This project is as a result of robust community consultation and is focused on the refurbishment of a busy and well used community centre in a former mining village. It involved the replacement of single glazed, metal framed windows and doors to improve energy efficiency and the aesthetics of the building, making it more comfortable and attractive to its users, whilst also being more cost efficient. The project included updating to the electrical works to ensure the building met the required standards.


Kelloe Play Project

Applicant: Kelloe Village

Amount awarded: £50,000 (new uPVC windows and doors throughout and electrical works)

Summary: The project provided a safe, stimulating and social recreational facility for infant and junior children in the village of Kelloe. The project as a whole included traditional play equipment, a multi games area, along with an educational wildlife area and seating for all.


If your organisation wishes to find out more detail of the scheme then please contact Biffa Award via the options listed below:

Email: biffa-award@rswt.org

Tel: 01636 670000

Fax: 01636 670001

Website: www.biffa-award.org

Biffa Award

Royal Society of Wildlife Trusts
The Kiln, Waterside
Mather Road
Newark
Nottinghamshire
NG24 1WT

Products and services

more >>

Waste processing infrastructure

more >>

View our latest videos

more >>

Get a quote now

more >>